Ptosis of 'hangend' ooglid – Een ptotisch of laag staand ooglid is een van de meest voorkomende redenen om een ‚Äč‚Äčoculoplastisch chirurg te bezoeken en het is ook een van de meest voorkomende aanvullende bevindingen wanneer iemand ons raadpleegt voor een bovenooglidcorrectie. Omdat overtollige huid de positie van de ooglidrand kan maskeren, zijn mensen zich er soms niet van bewust dat hun ooglid eigenlijk te laag staat. Dit moet daarom aan hen worden uitgelegd, aangezien het ongecorrigeerd laten hiervan tijdens een bovenooglid correctie, een verder goed uitgevoerde ingreep toch kan leiden tot een onbevredigend resultaat.

 

Bij het corrigeren van een ptosis, opereren we de spier die de positie van het bovenste ooglid bepaalt en deze naar boven beweegt. Deze spier wordt ingekort om het bovenste ooglid iets hoger te plaatsen. Wanneer dit gedaan wordt als een aanvullende procedure bij een ooglidcorrectie van het bovenooglid, kan de spier via dezelfde incisie worden bereikt. Dit wordt gedaan wanneer de ptosis vrij uitgesproken is. Maar in veel gevallen, is het ooglid slechts 1-2 mm te laag gepositioneerd. In dat geval kan de benadering ook vanaf de binnenkant van het ooglid zijn, gebruikmakend van de incisie van de ooglidcorrectie kunnen de hechtingen zo mooi verborgen worden. Waardoor het een minimaal invasieve gecombineerde procedure wordt.

Wanneer alleen de ptosis gecorrigeerd hoeft te worden kan de benadering ook via de binnenkant van het ooglid (transconjunctivaal) en zonder zichtbaar litteken gebeuren. Tijdens uw consult worden deze verschillende mogelijkheden uitgebreid met u besproken, zodat u een weloverwogen beslissing kunt maken over welke procedure het beste bij u past.

Voor algemene informatie over pre- en postoperatieve zorg, zie sectie over: Bovenooglidcorrectie.