Wat is een wenkbrauwlift? Een wenkbrauwlift is elke chirurgische of niet-chirurgische ingreep waarbij de wenkbrauw volledig, of slechts over een deel van de lengte, wordt gelift. Zoals bij elke oculoplastische procedure is de gekozen chirurgische ingreep volledig afhankelijk van de oorzaak van de afzakking en de wensen van de patiënt. De aanpak van het heffen van een hangende wenkbrauw die in de loop der jaren is afgezakt als gevolg van veroudering van het gezicht, kan heel anders zijn dan die van het herstellen van een afgezakte wenkbrauw vanwege een trauma of onderliggende ziekte, zoals optreedt bij een aangezichtszenuwverlamming. Elke situatie vraagt ​​om een ​​aanpak op maat.

Waarom zou ik een wenkbrauwlift moeten krijgen? De meeste wenkbrauwliften worden uitgevoerd als minimaal invasieve procedures als aanvulling op een ooglidcorrectie van het bovenooglid. Het kan het effect van een bovenooglidcorrectie veel sterker en langduriger maken. In sommige gevallen kan het niet uitvoeren van deze toevoeging leiden tot een onbevredigend resultaat van een ooglidcorrectie van het bovenooglid, omdat de hangende en vaak zware wenkbrauw het ooglidweefsel naar beneden drukken en een vol en gerimpeld uiterlijk van het bovenste ooglid creëren. Er is ook de mogelijkheid om de wenkbrauw te fixeren in plaats van op te tillen tijdens de bovenooglidcorrectie en de mogelijkheid om Botox© en fillers te gebruiken als minimaal invasieve aanvullende procedures om het effect van de ooglidcorrectie te maximaliseren. Andere patiënten bij wie de wenkbrauwen veel lager staan, willen misschien een directe of endoscopische wenkbrauwlift ondergaan.


Hoe wordt een wenkbrauwlift uitgevoerd?

Een wenkbrauwliftoperatie wordt beschouwd als een van de meest uitdagende oculoplastische esthetische procedures. Hier vindt u de verschillende technieken om een ​​wenkbrauw lift te bereiken.

Botox© – Het gebruik van Botox© om de depressor spieren van de wenkbrauw te verzwakken, kan een gedeeltelijke of volledige heffing van de wenkbrauw geven. Wanneer Botox© wordt gecombineerd met een filler, wordt het effect van de lift nog sterker. Omdat de effecten van Botox© tussen de 3-6 maanden aanhouden, moet de behandeling wel worden herhaald wanneer het gewenste resultaat is bereikt en de patiënt ervoor kiest om de effecten te willen behouden.

Interne wenkbrauwfixatie - Dit is een procedure die kan worden uitgevoerd tijdens een ooglidcorrectie van het bovenooglid. Een wenkbrauwfixatie betekent dat de wenkbrauw in de gewenste positie wordt gefixeerd, meestal ter hoogte van de bovenste orbita rand. Dit is de anatomische locatie van de wenkbrauw in een jeugdig gezicht. Omdat bij een bovenooglidcorrectie al een incisie in het ooglid wordt gemaakt, kan via deze incisie de wenkbrauw inwendig worden bereikt en hoeft er geen extra incisie (en litteken) gemaakt te worden. Bij deze techniek wordt er geen weefsel boven de wenkbrauw weggehaald, daarom is er eerder sprake van een wenkbrauwfixatie techniek, dan van een wenkbrauwlift. Het effect is dus inherent minder dan bij het uitvoeren van een (directe) wenkbrauwlift. Deze aanvulling op een operatie voor de verjonging van het bovenooglid is voor veel patiënten een aantrekkelijke optie omdat het goed kan helpen om hun doel voor een frisser, uitgeruster en meer symmetrisch uiterlijk te bereiken. Daarnaast zorgt dit er in veel gevallen voor dat het effect van de bovenooglidcorrectie langduriger is.

Laterale wenkbrauw lift – Deze kleine incisie techniek aan de buitenkant van de wenkbrauw is een handige aanvulling op bovenooglidcorrecties en kan de buitenkant van de wenkbrauw heffen en opnieuw in de gewenste positie plaatsen, wat helpt om een ​​jeugdiger uiterlijk te krijgen en een verfrissend effect heeft op iemands aanblik. Ook is het nuttig bij patiënten waarbij de wenkbrauw onevenredig naar buiten is afgezakt of bij patiënten met grote en zware wenkbrauwen.

Directe wenkbrauwlift – De meest resolute oplossing voor een afgezakte wenkbrauw is een directe lift waarbij een deel van de huid en onderhuids weefsel direct boven de wenkbrauw wordt weggehaald waarna de wenkbrauw op zijn nieuwe, hogere positie wordt gesloten. Dit geeft een goede en blijvende lift van de wenkbrauw. Het litteken wordt verborgen in de overgang van wenkbrauw naar het voorhoofd, en hoewel het een zeer ijl littekentje betreft, is het zichtbaar en kan het worden gezien.

 

Endoscopische wenkbrauwlift – Bij deze techniek worden de wenkbrauw en het voorhoofd gelift door de weefsels van het voorhoofd te los te maken van de onderliggende botstructuur door middel van 3 tot 5 kleine incisies achter de haarlijn en het gebruik van een endoscoop (kleine operatiecamera). Nadat de wenkbrauwen en het voorhoofd zijn los gemaakt, wordt het in de nieuwe gewenste hogere positie geplaatst. Dit geeft een goede lift bij milde tot matige wenkbrauw ptosis en is daarom ideaal voor esthetische chirurgie. Het kan soms enig gevoelsverlies van de huid en haarverlies veroorzaken ter plaatse van de incisies. Deze techniek geeft bijna onzichtbare littekens achter de haarlijn. Afhankelijk van de postoperatieve zwelling en ongemak, is de hersteltijd 1 à 2 weken.