Wallen onder de oogen of donkere kringen zijn twee van de meest voorkomende redenen waarom mensen onze praktijk bezoeken. Naast het hebben van overtollige huid, worden de wallen gevormd door verzwakking van het orbitale septum. Dit septum is een bindweefsel laag in het ooglid en bestaat om de oogkasinhoud, het oog, de spieren, maar ook het vet in de oogkas te houden waar het thuishoort. De verzwakking van dit bindweefsel veroorzaakt de voorwaartse verplaatsing van vet uit oogkas. Wanneer het verwijderen van huid niet nodig is, kan dit vet verwijderd, gesculpt of verplaatst worden via een incisie in de binnenkant van het ooglid. Dit gebeurt dus zonder een zichtbaar litteken in de huid, waardoor het een echt minimaal invasieve procedure betreft met een korte postoperatieve hersteltijd. Wanneer er veel overtollige huid en rimpels zijn, kunt u misschien beter ook een klein beetje huid laten  verwijderen. De incisie hiervoor wordt nét onder de wimpers gemaakt en zal, wanneer goed genezen, nauwelijks zichtbaar zijn.

Hoe lang duurt het voordat ik hersteld ben?

Nieuwe technieken met kleine incisies, maken downtime postoperatief nauwelijks een probleem, men zou ongeveer 1 week verlof moeten nemen voor niet-fysieke beroepen of minder actieve levensstijlen. Voor mensen die zwaar moeten tillen of anderszins fysiek zwaar werk hebben, kan dit oplopen tot twee weken. Wanneer vet wordt verplaatst, wordt het vaak op zijn plaats gehouden met een fijne hechtdraad die zichtbaar is aan de buitenkant (op de huid) van het ooglid. Men zou daar ook rekening mee kunnen houden bij de beslissing wanneer men weer aan het werk gaat.


Wat kan ik zelf doen vóór de operatie voor een optimaal resultaat?

Er zijn een aantal dingen die u thuis kunt doen om u optimaal voor te bereiden op een ooglidcorrectie. Zoals voldoende rusten en gezond eten en drinken.

Patiënten die roken, krijgen het advies om preoperatief een aantal weken te stoppen met roken, omdat uit onderzoek is gebleken dat roken een direct negatief effect heeft op de wondgenezing (naast andere ernstige gevolgen voor de gezondheid). Het ondergaan van een electieve operatie is een grote motivator voor mensen om te stoppen met roken en velen zijn achteraf blij gestopt te zijn.

Patiënten die antistollingsmedicatie gebruiken, zullen worden aangespoord om een ​​aantal dagen voor de ingreep te stoppen met het gebruik van deze medicijnen als hun voorschrijvende arts dit veilig acht. Elk medicijn heeft zijn eigen uitwastijd en het advies verschilt daarom van patiënt tot patiënt.

Wat kan ik na de operatie doen om mijn oogleden zo goed mogelijk te verzorgen?

Het belangrijkste dat u thuis zelf kunt doen, is het rustig aan doen. Geen drukke agenda, niet zwaar tillen of sporten en minimaal 5-7 dagen geen werk in het huishouden. Aangezien fysieke inspanning de bloeddruk aanzienlijk verhoogt, moet dit worden vermeden om onnodige bloedingen en blauwe plekken te voorkomen, omdat dit het resultaat van de operatie negatief kan beïnvloeden.

Veel mensen hebben ook baat bij het aanbrengen van cool packs op hun oogleden gedurende enkele minuten per uur, gedurende de eerste twee dagen. Dit helpt ook bij het verminderen van postoperatieve zwelling.

Er wordt een antibiotische zalf voorgeschreven die de eerste 7 tot 10 dagen na de operatie twee keer per dag moet worden gebruikt. Afhankelijk van het type ingreep, en of de ogen direct na de operatie gemakkelijk sluiten, kan dezelfde zalf ook op het oog worden aangebracht om uitdroging ervan te voorkomen, bijvoorbeeld voor het slapen gaan.