Waarom heb ik tranende ogen? Waterige ogen, of epiphora, zijn een onschuldig maar zeer hinderlijk probleem. De redenen waarom een ​​oog waterig is, zijn talrijk en veel van de oorzaken kunnen worden opgelost, maar niet alle. Uw oog kan bijvoorbeeld overmatig tranen produceren, zodat uw traansysteem ze niet snel genoeg kan afvoeren of, zoals vaker het geval is, er is een obstructie in uw traansysteem waardoor uw oog overmatig traant. Hoewel het misschien niet logisch klinkt, worden veel tranende ogen veroorzaakt door een te droog hoornvlies of een traanfilm die het hoornvlies niet voldoende bevochtigd. De oorzaak van het probleem moet goed worden geëvalueerd, aangezien de behandeling van geval tot geval verschilt. Er zijn enkele poliklinische tests die kunnen worden uitgevoerd en die u vrij gemakkelijk zullen vertellen wat er aan de hand is. Zodra de diagnose duidelijk is, kan een behandelplan worden opgesteld.


Welke behandeling is het beste voor mij? De meeste tranende ogen kunnen conservatief worden opgelost, met voldoende lubricatie en reiniging van de ooglidrand zijn veel mensen geholpen. Als de oorzaak van uw probleem echter een verstopt traankanaal is, kunnen wij u een aantal behandelingen aanbieden, waarvan de meest voorkomende een dacryocystorhinostomie (DCR)-operatie is. Dit is de gouden standaard voor de behandeling van traanwegobstructies ín of achter de traanzak. Bij deze operatie wordt een nieuwe verbinding gemaakt tussen de traanzak en het neusslijmvlies. De klassieke benadering is via een kleine incisie in de huid die daarna slechts een klein en vaag litteken achterlaat op de neusbrug op de plaats waar de bril op de neus rust. Dr. van der Veen heeft zich ook gespecialiseerd in de endoscopische traanwegchirurgie (endo-DCR). Bij deze techniek wordt er geen incisie in de huid gemaakt en zal er dus ook geen zichtbaar litteken ontstaan. De hele operatie wordt via de neus uitgevoerd via een speciale operatietelescoop, een endoscoop genaamd, die de chirurg via een scherm in de operatiekamer, zicht op de binnenkant van de neus biedt. Dr. van der Veen is een van de weinige oogartsen die deze ingreep alleen uitvoert, zonder hulp van een keel-, neus- en oorarts (KNO-)arts.

DCR-chirurgie biedt helaas geen slagingspercentage van 100%. De literatuur hierover wisselt en geeft aan dat de slagingskans ongeveer 90% is, maar kan in geselecteerde gevallen met gelijktijdig bestaande pathologie van het oog of de neus iets lager zijn.

In andere gevallen waar de obstructie meer in het begin van het traankanaal zit, kan de oplossing eenvoudiger zijn. Het sonderen van het traankanaal met het plaatsen van een stent kan uw probleem vaak oplossen. Te smalle traankanaalopeningen (traanpunten) kunnen bijvoorbeeld worden opgelost door een kleine en eenvoudige ingreep die bestaat uit het vergroten van de traanpunten, hetzij met een speciaal soort traanplug (figuur hieronder, bovenste foto), hetzij door ze operatief te vergroten. In het zeldzame geval dat de obstructie absoluut niet te overkomen is, kan het traanstelsel volledig worden gebypassed door een glazen buisje vanuit de ooghoek rechtstreeks naar de neusholte te plaatsen, deze buisjes worden Lester-Jones buizen genoemd (figuur hieronder, onderste foto).


Wat als ik last heb van droge ogen? Het komt niet zelden voor dat een patiënt zich presenteert met tranende ogen, maar in feite wordt vastgesteld dat de ogen te droog zijn. Daarmee wordt bedoeld dat de traanfilm te snel verdampt en men het gevoel heeft dat men zanderige ogen heeft en constant moet knipperen, dat in combinatie met een overvloedige traanproductie. Feitelijk, kan men dus zoveel tranen produceren, dat een anders perfect functionerende traansysteem dit gewoon niet meer kan afvoeren. Deze patiënten krijgen vaak eindeloos kunsttranen voorgeschreven, wat voor sommigen voldoende kan zijn, maar voor anderen onvoldoende. In die gevallen is het de moeite waard om naar een oogarts te gaan voor een grondige evaluatie van uw ooglid- en traanfunctie.