Botulinum toxine (Botox©) is een neurotoxisch eiwit geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum dat verlamming of ineffectiviteit van de behandelde spier veroorzaakt. Het doet dit door te voorkomen dat de neurotransmitter acetylcholine vrijkomt uit de zenuwuiteinden op het overgangspunt tussen zenuw en spier. Het injecteren van Botox© in precies het juiste deel van de juiste gezichtsspier, kan de rimpels van de gezichtshuid aanzienlijk verminderen, evenals een gedeeltelijke of volledige lift geven van de wenkbrauw. Er zijn veel verschillende behandelingsmodaliteiten voor het gebruik van Botox© in de cosmetische geneeskunde, denk aan het wegwerken van de rimpels rond de ogen, tussen de wenkbrauwen, het voorhoofd. Botox© injectie is een zeer veilige behandeling zonder downtime voor de patiënt. Om deze redenen is het uitgegroeid tot de meest uitgevoerde procedure in de hedendaagse cosmetische geneeskunde.


In zijn werk in het ziekenhuis gebruikt dr. van der Veen vaak Botox© voor de behandeling van patiënten met abnormale onwillekeurige samentrekkingen van het gelaat, waarvan de meeste zich rond de ogen bevinden, blefarospasme genaamd. Voor deze patiënten kunnen de behandelingen met Botox© de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren zodra de Botox© volledig effect heeft, meestal na ongeveer 2-3 dagen. Afhankelijk van de ernst van de spasmen en de hoeveelheid Botox© die wordt gebruikt en verdragen, kan het effect tot 6 maanden duren.


Bij het overwegen van een Botox© behandeling is het belangrijk u te laten informeren door een goed opgeleide specialist. Het voordeel bij de behandeling door een oculoplastisch chirurg is dat deze altijd rekening houdt met de gezondheid en functie van uw ogen bij het uitvoeren van cosmetische procedures rond de ogen en in het gelaat. Omdat oculoplastisch chirurgen zijn opgeleid tot oogarts, zijn ze getraind om te controleren op een eventuele aanleg voor droge ogen, die mogelijk verergerd kan worden door het gebruik van Botox©. De specifieke tests die nodig zijn om dit te bepalen, zijn eenvoudig uit te voeren tijdens uw intake consult en nemen slechts een paar minuten in beslag. Neem contact op met een van onze klinieken voor het maken van een vrijblijvende afspraak.