"Dr. van der Veen legde mij heel duidelijk uit hoe de ingreep plaats zou vinden en ik besloot direct de operatie door hem te laten uitvoeren. Het resultaat is perfect en zijn omgangsvormen zijn fantastisch. Ik kan hem voor 100% aanbevelen."  Bovenooglidcorrectie; Lidia, Barcelona.

Een blepharoplastiek, of bovenooglidcorrectie, is een van de meest uitgevoerde cosmetische behandelingen waarbij we overtollige huid, spierweefsel en mogelijk vet van de bovenste oogleden verwijderen. In het bovenste ooglid bevindt de overtollige huid zich tussen de wimpers en de wenkbrauw. Om precies te zijn ligt het huidoverschot tussen de natuurlijk aanwezige bovenste ooglidplooi en de wenkbrauw. Terwijl de huid bijna altijd weg gehaald moet worden, kan het vet ook gesculpt of verplaatst worden om een ​​optimaal, jeugdig en vooral natuurlijk resultaat te bereiken.

Tijdens uw intake consult bespreekt dr. van der Veen persoonlijk met u welke techniek het beste bij uw wensen en behoeften past. Hij bespreekt met u of u een goede kandidaat bent voor dit type operatie en hoe de chirurgische ingreep zal plaatsvinden, welke voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen vóór en ná de ingreep en welke techniek of combinatie van technieken het meest beste resultaat zal geven.

Voor en na een bovenooglidcorrectie.

 


Ooglidcorrectie bij mannen – Een ooglidcorrectie bij mannen vereist een benadering die lijkt op die bij vrouwen, maar men moet terughoudend zijn bij het verwijderen van huid en vet. Het mannelijke bovenooglid en de wenkbrauw hebben typisch een meer rechte vorm dan bij vrouwen, hetgeen belangrijk is om postoperatief te behouden om het bovenste ooglid niet uit te hollen of te vervrouwelijken. Men moet streven naar een frisser, meer uitgerust uiterlijk zonder de patiënt een geopereerde of meer gefeminiseerde uitstraling te geven.


Hoe verloopt de operatie en welke verdoving krijg ik?

Een bovenooglidcorrectie wordt meestal uitgevoerd onder plaatselijke verdoving en sedatie, maar kan ook prima uitgevoerd worden met alleen plaatselijke verdoving. Allereerst wordt de natuurlijke ooglidplooi en de te verwijderen huid gemarkeerd met een chirurgische marker. Daarna wordt de plaatselijke verdoving geïnjecteerd in het te opereren gebied. Als de verdoving is ingewerkt, wordt de operatie gestart en wordt de huid verwijderd. Waar nodig wordt ook vet verwijderd, gesculpt of verplaatst, waarna de incisie wordt gesloten met een hechtdraad die na ongeveer 7 dagen in de kliniek wordt verwijderd. Na de operatie krijgt u ofwel enkele kleine pleisters over de incisies ofwel krijgt u antibiotische zalf op de wondjes en krijgt u de instructie om deze zalf en koude kompressen een aantal dagen postoperatief aan te brengen.

Wat kan ik na de operatie verwachten?

Direct na de operatie zult u enige zwelling en stijfheid van de oogleden opmerken door zowel de plaatselijke verdoving als de postoperatieve zwelling van de weefsels, wat normaal is. Ook kunt u wazig zien vanwege de beschermende zalf die tijdens de operatie op het oogoppervlak wordt aangebracht om de ogen te beschermen tegen uitdroging. Dit trekt ook snel weer weg.

Als u in de spiegel kijkt, ziet u een dunne hechting in het ooglid die na ongeveer een week wordt verwijderd, en u kunt wat blauwe plekken zien. Dit is normaal en de zwelling en blauwe plekken zullen in de komende week flink afnemen.


Wat kan ik zelf doen vóór de operatie voor een optimaal resultaat?

Er zijn een aantal dingen die u thuis kunt doen om u optimaal voor te bereiden op een ooglidcorrectie. Zoals voldoende rusten en gezond eten en drinken.

Patiënten die roken, krijgen het advies om preoperatief een aantal weken te stoppen met roken, omdat uit onderzoek is gebleken dat roken een direct negatief effect heeft op de wondgenezing (naast andere ernstige gevolgen voor de gezondheid). Het ondergaan van een electieve operatie is een grote motivator voor mensen om te stoppen met roken en velen zijn achteraf blij gestopt te zijn.

Patiënten die antistollingsmedicatie gebruiken, zullen worden aangespoord om een ​​aantal dagen voor de ingreep te stoppen met het gebruik van deze medicijnen als hun voorschrijvende arts dit veilig acht. Elk medicijn heeft zijn eigen uitwastijd en het advies verschilt daarom van patiënt tot patiënt.

Wat kan ik ná de operatie doen om mijn oogleden zo goed mogelijk te verzorgen?

Het belangrijkste dat u thuis zelf kunt doen, is het rustig aan doen. Geen drukke agenda, niet zwaar tillen of sporten en minimaal 5-7 dagen geen werk in het huishouden. Aangezien fysieke inspanning de bloeddruk aanzienlijk verhoogt, moet dit worden vermeden om onnodige bloedingen en blauwe plekken te voorkomen, omdat dit het resultaat van de operatie negatief kan beïnvloeden.

Veel mensen hebben ook baat bij het aanbrengen van cool packs op hun oogleden gedurende enkele minuten per uur, gedurende de eerste twee dagen. Dit helpt ook bij het verminderen van postoperatieve zwelling.

Er wordt een antibiotische zalf voorgeschreven die de eerste 7 tot 10 dagen na de operatie twee keer per dag moet worden gebruikt. Afhankelijk van het type ingreep, en of de ogen direct na de operatie gemakkelijk sluiten, kan dezelfde zalf ook op het oog worden aangebracht om uitdroging ervan te voorkomen, bijvoorbeeld voor het slapen gaan.