Er zijn veel redenen waarom iemand zijn oog kan laten verwijderen, maar de meest voorkomende oorzaak is een trauma of een tumor in het oog, waardoor iemand een pijnlijk en niet-ziend oog heeft. Bij het verwijderen van een oog (enucleatie operatie), of, hetgeen vaker voorkomt, het verwijderen van de inhoud van een oog (de zogenaamde evisceratie operatie), wordt de achterblijvende ruimte gevuld met een kunststof implantaat. Bovenop dit implantaat wordt het eigen oogslijmvlies van de patiënt weer gesloten en daarbovenop wordt een kunstoog geplaatst, een zogenaamde prothese. De huidige technologie heeft het mogelijk gemaakt om deze prothesen tot in de perfectie te fabriceren, zowel qua pasvorm als uiterlijk. Ze zijn nauwelijks te onderscheiden van een echt oog en lijken perfect op het andere oog van de patiënt.

Sommige patiënten lijden aan een diepe sulcus, die wordt gedefinieerd door een overdreven negatieve ruimte in de bovenste of onderste ooglidplooi en die wordt gezien als een diep, leeg aspect van het bovenste of onderste ooglid, jaren nadat ze een oogverwijderingsoperatie hebben ondergaan. Dit is vooral het geval wanneer men de operatie op jongere leeftijd heeft ondergaan of wanneer er sprake is van trauma aan het oog en de oogkas. Voor deze situatie zijn er vaak minimaal invasieve oplossingen te vinden die tijdens het intake consult verder zullen worden besproken. Dr. van der Veen heeft ook veel ervaring met het uitvoeren van hersteloperaties voor het oplossen van problemen met oogprothese passing, zoals de genoemde holle sulcus, het blootliggen van eerder geplaatste implantaten of revisie van de binnenkant van het ooglid om het beter geschikt te maken voor een goede passing van de prothese. Heeft u zelf last van een dergelijk probleem en wil u persoonlijk advies hierover, maak dan een afspraak in één van onze klinieken om het verder te bespreken.

Om een ​​perfecte pasvorm en het best mogelijke esthetische resultaat te garanderen, werken we samen met de beste prothetisten. Voor onze patiënten uit, of reizend naar, Barcelona werken we samen met Ocular lab (ocularlab.es/en/), een van de meest geavanceerde kunstoog laboratoria in Europa. Voor patiënten in, of reizend naar, Nederland werken wij samen met Frederique Bak (https://kunstogen.nl/), die zowel een zeer goede prothesemaakster is, alsook al jaren een hele fijne collega.

Als u op zoek bent naar een oculoplastisch reconstructief chirurg voor de behandeling van het probleem dat u heeft met uw oogkasholte of de plaatsing van uw prothetisch oog, neem dan contact met ons op in een van onze vestigingen. Wij bespreken graag vrijblijvend uw mogelijkheden.